Mikulov – Středisko pro seniory v Mikulově má těsně před kolaudací. Bývalá budova kasáren, dnes nazvaná G–centrum, se lidem otevře zřejmě v lednu příštího roku.

Centrum bude rozděleno na tři části. „V přízemí bude domov pro seniory. Ten je určen pro osoby, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku a jejichž situace vyžaduje pravidelnou pomoc jiné osoby. Bude se o ně permanentně, tedy čtyřiadvacet hodin denně, starat personál,“ vysvětlila vedoucí mikulovského odboru sociálních věcí Dagmar Sochůrková.

Kapacita domova je dvacet čtyři lůžek, přičemž šest pokojů je jednolůžkových, zbytek místností bude sloužit dvěma obyvatelům. Měsíční poplatek za ubytování včetně úklidu, praní prádla a zajištění celodenní stravy přijde přibližně na osm tisíc korun.

Další část centra je určena pro denní stacionář, kde mohou důchodci zůstávat přes den. V horním patře vznikne třináct bytových jednotek domu pečovatelské služby.

Vedení města se chce zasadit i o to, aby do této části města zajížděla městská hromadná doprava. „Bylo to podmínkou k tomu, aby G-centrum mohlo být vybudováno tam, kde je,“ ujistila místostarostka Mikulova Ilona Žišková Vágnerová.

Zájemci o umístění mohou žádosti směřovat na Dagmar Sochůrkovou, formulář najdou na webu města. (km)