Canisterapie je jednou z mnoha forem zooterapie (aktivity a terapie za přítomnosti vhodných druhů zvířat). Využívá pozitivní interakce mezi člověkem a psem, jako podpůrná a aktivizační metoda ovlivňuje člověka v bio-psycho-sociální rovině.

V současné době není canisterapie definována a zakotvena v našem právním řádě, nejedná se tedy  o žádný typ léčby či terapie ve smyslu psychoterapie. V budoucnosti by mohla spadat do zdravotní výchovy obyvatelstva či patřit pod oblast sociálních služeb.

Canisterapie klade důraz především na:
řešení problémů psychologických, citových a sociálně-integračních
působení na fyzické zdraví zahrnuje spíše složku motivace k rehabilitaci
povzbuzení imunity prostřednictvím psychiky
uplatňuje se zejména jako pomocná (podpůrná) psychoterapeutická metoda při řešení různých situací, kdy jiné metody selhávají nebo je nelze použít.

fotky z CT zk (3)

Oblasti působení canisterapie:

Canisterapii můžeme využít „de facto“ ve všech oborech, na které si vzpomeneme. Samozřejmě za předpokladu určitého přizpůsobení se danému stavu a situaci. Tím je myšleno určité prostředí, stav klienta po fyzické a psychické stránce, přístupnost k práci, musíme přihlížet k různým zdravotním problémům, např. alergie, patologický strach ze psů apod.

1.  Sociální práce
– problémové chování a vztahy
– prevence agresivity a šikany
Příklady:
dětská mozková obrna, drogově závislí, psychotici, klienti dlouhodobě ležící, poruchy chování, autismus – částečně, Downův syndrom – jen částečně, hyperaktivita, starší lidé v Domovech důchodců, hluchota + slepota + poruchy řeči – jen částečně

fotky z CT zk (4)

2.  Psychoterapie = léčba psychologickými prostředky
– uplatňuje se všude tam, kde jsou klinické obtíže způsobeny duševním stavem

Příklady:
týrané a (citově) zanedbávané děti, epilepsie, hyperaktivita, dětská mozková obrna, poúrazové stavy, demence, Alzheimerova choroba, roztroušná skleróza, lehké mozkové dysfunkce

3.  Fyzioterapie: a) léčba fyzikálními metodami
– prohříváním (v tomto případě animálním teplem)